log in

Na Grenlandu se u jednom danu istopilo dvije milijarde tona leda

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Više od 40 odsto grenlandskog leda iskusilo je neki stepen topljenja, a ukupan jučerašnji gubitak procjenjuje se na dvije milijarde tona, odnosno dva kilometra kubna ledenog pokrivača, prenosi Si-En-En.

Uprkos tome što je Grenland najveće ostrvo na svijetu sa velikim količinama leda, veoma je neuobičajeno da se toliko leda istopi u junu. Sezona topljenja traje od juna do avgusta, a najveći dio se istopi u julu.

Iznenadni skok u topljenju je svakako neuobičajen, ali ne i bez presedana, kaže Tomas Mot, naučnik sa Univerziteta u Džordžiji, koji se specijalizovao za klimu na Grenlandu.

„Ovo može da se poredi sa onim što smo vidjeli u junu 2012. godine“, rekao je Mot, objašnjavajući da je to bila rekordna godina kada je čitavi ledeni pokrivač na Grenlandu iskusio neki stepen topljenja, što se desilo prvi put od kada se vodi evidencija.

Rani početak sezone topljenja može da bude loš znak, jer bi to moglo da znači da će 2019. možda biti oboren rekord iz 2012. godine.

Gubitak velikih količina snijega i leda na početku sezone olakšava dalje topljenje tokom ljeta. Bijeli snijeg i led u većoj mjeri odbija sunčeve zrake i time smanjuje količinu toplote koja se apsorbuje, što umnogome pomaže u održavanju ledenog pokrivača.

Društvene mreže