log in

Mladi sve nezreliji: "Ostaju" tinejdžeri do 24. godine?

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Mladi do 24. godine će se ubuduće nazivati tinejdžerima - do sada su tinejdžerima smatrani mladi od 10. do 19. godine.

Da li 24-godišnjaci mogu da se kvalifikuju kao tinejdžeri? Kako je preneo londonski "Gardijan", mogu, prema mišljenju australijskih naučnika koji su to objavili ove sedmice na osnovu rezultata istraživanja u Kraljevskoj dječjoj bolnici u Londonu.

Oni su na osnovu dobijenih rezultata, tradicionalni period adolescencije, koja se definiše od 10. do 19. godine, produžili do 24. godine. Mladi do 24. godine će se ubuduće zvati tinejdžeri,iako u riječi koja označava njihov uzrast nema riječi "tin" (teen).

Ideja da se adolescencija produži nije u nauci nova, jer prošle godine je naučni časopis "Razvoj djece" utvrdio da su savremeni tinejdžeri mnogo manje uključeni u poslove koji bi se mogli smatrati da ih određuju kao zrele osobe, nego generacije od prije dvadeset godina.

Časopis, koji je analizirao podatke dobijene ispitivanjem oko osam miliona mladih od 13 do 19 godina u periodu od 1976. do 2016. čiji je bio cilj da se sazna šta rade kada nisu u školi, ustanovio je da su tek poslije 20. godine počeli da uče da voze, radili sitne poslove (čišćenje, uređenje bašte, zalivanje cvijeće...), pa čak išli na prve sastanke s pripadnicima drugog pola.

Na primjer, danas jedan od četiri srednjoškolaca nema vozačku dozvolu kada završi srednju školu, dok su njihovi vršnjaci od prije 20 godina uveliko vozili u posljednjem razredu srednje škole.

Na radost roditelja, mladi danas imaju i manje se*sa i kasnije stupaju u odnose nego generacija X. Isti je slučaj i sa izlaskom u večernji provod jer se danas 13-godišnjaci ponašaju kao nekada 18-godišnjaci i koji su zaista mogli da se smatraju već odraslim osobama. Na pitanje da li aktuelne maturante možemo da smatramo osobama koje su spremne da žive same , psiholozi odgovaraju - "ne".

Nekoliko studija se bavi pitanjem zašto danas mladi kasnije postaju zrele osobe i većina je kao glavni uzrok našla da su za to krive recesija i loše stanje u privredi, jer sve manje studenata završava studije, a nemaju dugove koje treba vratiti i zato radije žive kod roditelja nego da se odluče da obezbijede sopstveni stan. Ravnopravnost među polovima je odložila vreme stupanja u brak, a onda i rađanja djece.

Svi istraživači se slažu da je odlaganje odrastanja posljedica i savremenih smart telefona, jer sada 75 odsto tinejdžera ima smart telefone, i to iz svih društvenih slojeva.

Mobilni telefoni su naveli i one mlađe od 10 godina i starije od 18 da najviše vremena provode s tim uređajem, i to im je narušilo društveni život izvan roditeljske kuće.

Zašto da se nađu u nekom kafiću ili parku kada se mogu družiti s djevojkom putem telefona? Zašto da voziš kada telefonom možeš da pozoveš jeftini Uber? Zašto da imaš se*s kada ga možeš gledati na YouTube-u (aktuelni tinejdžeri mnogo više gledaju filmove za odrasle kod kuće nego što kupuju časopise za 18+).

Ima i neke koristi od produžene adolescencije jer je manje neželjenih trudnoća, manje se pije alkohol među mladima, produžava se veća sposobnost pamćenja što je dragocJeno svojstvo adolescenata.

Psiholozi smatraju da je produžavanje adolescencije veoma korisno jer daje mladoj osobi više vremena da donese važne odluke za svoj budući život, uključujući emotivnu stabilnost.

ProsJečan život se produžava, pa bi trebalo prihvatiti i da se produžava adolescensija, zaključak je naučnika.

Društvene mreže