log in

Novi BMV crn da crnji ne može biti

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vantablek – najcrnja crna boja na svijetu nastala 2014. godine naći će se na novom modelu "BMW X6".

Jedinstveni primerak novog BMW modela obojen vantablek VBx2 završnim premazom biće predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu, na kome će ova kompanija predstaviti treću generaciju svojih vozila.

Boja vantablek apsorbuje 99 odsto svjetlosti što je čini najtamnijim pigmentom na Zemlji. Britanski umjetnik Aniš Kapur izazvao je bijes svojih kolega kada je otkupio ekskluzivna prava na korišćenje ove boje, ali iz BMW-a tvrde da je njihova vantablek VBh2 malo drugačiji materijal.

Smatra se „super crnom“, a istovremeno pruža određeni odraz iz svakog ugla, što je čini prikladnijom od originalnog pigmenta za upotrebu u auto industriji.

Efekat koji ostavlja ovaj model je upečatljiv. Husein al-Atar koji je dizajnira "H6" smatra da vantablek Vbh2 otvara nove mogućnosti za dizajnere.

Vantablek je 2014. godine otkrio tim naučnika iz "Surrey NanoSystemsa". Ovaj materijal gotovo u potpunosti apsorbuje svjetlost, čak i ako se nanese preko sjajnih materijala kao što je aluminijum. Vantablek stvara potpuno crn prikaz, pa ga mnogi porede s crnom rupom, a razvijen je kao premaz za komponente koje će biti poslate u svemir kako bi se omogućilo posmatranje udaljenih galaksija.

Ben Džensen, koji je osnovao "Surrei NanoSistems" i izumio vantablek, navodi da su odbili sve prethodne zahtjeve proizvođača automobila koji su bili zainteresovani za upotrebu ovog materijala, ali da misli kako ovom modelu odlično pristaje.

Međutim, Džensen ne vjeruje da će ovaj materijal uskoro moći da bude korišćen u serijskoj proizvodnji, jer je veliki tehnološki izazov da se obezbijedi postojanost boje. Za sada će u ovom neobičnom modelu moći da uživaju samo posjetioci Sajma automobila u Frankfurtu.

Društvene mreže